De zorgverzekering in 2016 Gepubliceerd op: 22-09-2015 De wijzigingen inzake de zorg zijn bekend gemaakt op Prinsjesdag. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 2016.


De nominale premie
De nominale premie is de maandelijkse premie die u rechtstreeks betaalt aan de zorgverzekeraar. De gemiddelde nominale premie stijgt in 2016 volgens de verwachtingen van het kabinet met  € 85,- per jaar (is circa € 7,- per maand). Of de premie daadwerkelijk met dit bedrag stijgt is nog onzeker. Uiterlijk 19 november moeten alle premies door de zorgverzekeraars bekend zijn gemaakt.

Verplicht eigen risico
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bepaald dat het verplichte eigen risico voor 2016 wordt verhoogd met € 10,- naar € 385,- per jaar. Het eigen risico is het bedrag dat u zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering.

Wijzigingen in de basisverzekering
De basisverzekering blijft in 2016 grotendeels gelijk aan 2015. De basisverzekering wordt wel uitgebreid met een paar specifieke behandelingen:
  • Ambulancevervoer
  • Zittend ziekenvervoer bij intensieve kindzorg
  • Prenatale chirurgie bij een open ruggetje
  • Prenatale screening
  • Sportarts

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag stijgt met € 71,- per jaar. Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. U moet hiervoor voldoen aan de inkomenseis en uw spaargeld mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Deze en andere eisen vindt u op de website van de Belastingdienst.
Deze website gebruikt cookies om te kunnen functioneren en het gebruik te analyseren teneinde het gebruiksgemak te verbeteren.Akkoord